Ostrygi. Bogactwo mikroelementów i witamin.

Doskonałe źródło fosforu. Ostrygi są doskonałym źródłem fosforu, drugiego po wapnie najbogatszego minerału w organizmie. Oprócz zasadniczej roli w kształtowaniu kości i zębów, uczestniczy m.in. we wzroście i regeneracji tkanek. Pomaga to utrzymać pH krwi na normalnym poziomie. Jest to również jeden ze składników membran komórkowych.

Doskonałe źródło żelaza. Ostrygi są doskonałym źródłem żelaza. Porcja czterech gotowanych ostryg zapewnia 50% i 100% dziennego zapotrzebowania na żelazo odpowiednio kobiet i mężczyzn. Mężczyźni i kobiety mają różne zapotrzebowanie na żelazo. Żelazo przyczynia się do transportu tlenu we krwi i tworzenia się czerwonych krwinek. Odgrywa on również rolę w produkcji nowych komórek, hormonów i neuroprzekaźników. Brak żelaza powoduje anemię, prowadzącą do osłabienia, zmęczenia, a czasem depresji.

Doskonałe źródło cynku. Ostrygi są doskonałym źródłem cynku. Cynk bierze udział w reakcjach odpornościowych, produkcji materiału genetycznego, postrzeganiu smaku, gojeniu się ran i rozwoju płodu. Cynk wchodzi również w interakcje z seksem i hormonami tarczycy. W trzustce bierze udział w syntezie, przechowywaniu i uwalnianiu insuliny.

Miedź. Ostrygi są doskonałym źródłem miedzi. Jako składnik kilku enzymów, miedź jest niezbędna do tworzenia się w organizmie hemoglobiny i kolagenu (białka używanego do budowy i naprawy tkanek). Kilka enzymów zawierających miedź również przyczynia się do obrony organizmu przed wolnymi rodnikami.

Doskonałe źródło selenu. Ostrygi są doskonałym źródłem selenu. Selen działa w połączeniu z jednym z głównych enzymów antyoksydacyjnych, zapobiegając powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Pomaga również w konwersji hormonów tarczycy do ich aktywnej postaci.

Doskonałe źródło witaminy B2. Ostrygi są doskonałym źródłem witaminy B2, znanej również jako ryboflawina. Witamina ta odgrywa rolę w metabolizmie energetycznym wszystkich komórek, jak również przyczynia się do wzrostu i naprawy tkanek, produkcji hormonów i tworzenia czerwonych krwinek.

Doskonałe źródło witaminy B12. Ostrygi są doskonałym źródłem witaminy B12; ostrygi gotowane pojedynczo zapewniają trzykrotnie większe niż zalecane spożycie składników odżywczych. Znana również jako kobalamina, witamina B12 pomaga w produkcji nowych komórek, przyczynia się do utrzymania komórek nerwowych, czyni kwas foliowy aktywnym i uczestniczy w metabolizmie niektórych kwasów tłuszczowych i aminokwasów.

Dobre źródło Witamina B3. Ostrygi są dobrym źródłem witaminy B3, znanej również jako niacyna. Uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych i przyczynia się w szczególności do produkcji energii z przyjmowanych przez nas węglowodanów, tłuszczów, białek i alkoholu. Niacyna jest również zaangażowana w proces tworzenia DNA.

Dobre źródło witaminy A. Ostrygi są dobrym źródłem witaminy A. Witamina ta jest jedną z najbardziej wszechstronnych, odgrywającą rolę w wielu funkcjach organizmu. Wspiera m.in. wzrost kości i zębów, utrzymuje zdrową skórę i chroni przed infekcjami. Ponadto odgrywa rolę antyoksydacyjną i promuje dobre widzenie.

Ostrygi zawierają mangan. Mangan pomaga kilku enzymom w ich funkcjonowaniu, ułatwiając kilkanaście różnych procesów metabolicznych. Uczestniczy również w zapobieganiu szkodom powodowanym przez wolne rodniki. Nie ma zalecanej dawki manganu, ale jest ona wystarczająca.

Jodyna. Ostrygi zawierają jod. Jest on składnikiem hormonów tarczycy, które są niezbędne do regulacji wzrostu, rozwoju i metabolizmu. Dokładna wartość zawartości jodu w ostrygach nie jest dostępna w kanadyjskim pliku danych odżywczych.

Kwas pantotenowy. Ostrygi zawierają kwas pantotenowy, znany również jako witamina B5. Kwas ten odgrywa kluczową rolę w zużyciu energii przez żywność, którą spożywamy. Uczestniczy również w kilku etapach syntezy hormonów steroidowych, neuroprzekaźników i hemoglobiny. Nie ma zalecanej diety dla kwasu pantotenowego (witamina B5), ale istnieje odpowiednie spożycie.
Witamina D. Ostrygi zawierają witaminę D. Tylko jedna ostryga dostarcza 40% odpowiedniej ilości tej witaminy. Witamina D jest ściśle związana ze zdrowiem kości, dzięki czemu wapń i fosfor są dostępne we krwi. Odgrywa również rolę w dojrzewaniu komórek, w tym komórek układu odpornościowego. Nie ma zalecanego spożycia substancji odżywczych dla witaminy D, ale są one wystarczające.

Related Posts

Dodaj komentarz