Ostrygi. Bogactwo mikroelementów i witamin.

Doskonałe źródło fosforu. Ostrygi są doskonałym źródłem fosforu, drugiego po wapnie najbogatszego minerału w organizmie. Oprócz zasadniczej roli w kształtowaniu kości i zębów, uczestniczy m.in. we wzroście i regeneracji tkanek. Pomaga to utrzymać pH krwi na normalnym poziomie. Jest to...

Kukurydza. Właściwości zdrowotne.

Kukurydza jest zbożem pochodzącym z Ameryki, czasami używanym jako warzywo. Mimo że jest to część tradycyjnej, rodzimej diety w obu Amerykach, jest ona mniej popularna w Europie, gdzie jest bardziej ograniczona do zwierząt gospodarskich. Najbardziej znana jest żółta kukurydza, ale...

Fasola. Zdrowotne zalety.

Przeprowadzono badanie epidemiologiczne w celu analizy wpływu różnych rodzajów żywności na ryzyko wystąpienia raka przełyku i żołądka. Wyniki wskazują na związek między regularnym spożywaniem fasoli zwykłej (raz lub dwa razy w tygodniu lub więcej) a mniejszym ryzykiem wystąpienia tych dwóch...