Dieta LOW CARB – zasady, efekty, wpływ na zdrowie i wszystko co musisz o niej wiedzieć

Dieta LOW CARB to dieta niskowęglowodanowa, możemy podzielić ją na 3 małe poddiety: dieta ketogeniczna (węglowodany wynoszą w niej do 50 gramów lub mniej niż 10% energii w całej diecie), dieta niskowęglowodanowa czyli właśnie LOW CARB (węglowodany wynoszą w niej mniej niż 120 gram na dobę) oraz średniowęglowodanowa (węglowodany wynoszą 26-45 % energii diety). Jak łatwo zauważyć dieta LOW CARB polega na ograniczeniu węglowodanów na rzecz białka i zdrowych tłuszczy, a także na włączeniu do diety odpowiedniej ilości warzyw i owoców.

Co znajdziemy w jadłospisie diety LOW CARB?

Dieta LOW CARB bazuje na kilku głównych produktach spożywczych. Odpowiednio skomponowana dostarcza do organizmu wielu witamin i minerałów, jest lekka, zdrowa i różnorodna. Na talerzu znajdziemy głównie jajka, mięso, tłuste ryby, nabiał, oleje rybie i roślinne, orzechy, awokado, liczne warzywa w tym strączkowe, owoce oraz prokury zbożowe (ciemne pieczywa, kasze, ryże, makarony). Czyli w zasadzie wiele produktów, z których na pewno korzystamy na co dzień, jednak w nieodpowiednich proporcjach lub za małych, za dużych ilościach. To co istotne przy każdej diecie, a szczególnie przy diecie LOW CARB to ograniczenie węglowodanów i wyłączenie tych szczególnie niezdrowych: cukru, słodzonych napojów, słonych i słodkich przekąsek, fast-foodów.

Analizując przykładowe jadłospisy w diecie LOW CARB możemy znaleźć takie pyszności jak smoothie z grejpfruta i chia, kotlet pożarski z ziemniakami w mundurkach i duszoną kapustą z koperkiem albo szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem. Dla tych, którzy nie mają czasu gotować, regularnie robić zakupów albo problemem jest przebywanie na różnych dietach pozostałych domowników, idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie diety LOW CARB w wersji pudełkowej. Może być naprawdę smacznie, różnorodnie i przede wszystkim zdrowo. Warto też dodać, że ten rodzaj diety można śmiało połączyć z dietą okienkową, czyli intermittent fasting.

Jak dieta LOW CARB wpływa na zdrowie i dla kogo będzie najlepszym rozwiązaniem?

Odpowiednia dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, wygląd. Podobnie jak np. jedzenie w nadmiarze chipsów i frytek może zaszkodzić, tak samo rezygnacja z niewłaściwych produktów, wysoko przetworzonych i włączenie odpowiednich składników do diety może pomóc i łagodzić zmiany chorobowe. LOW CARB to dieta, z której najwięcej korzyści będą czerpać osoby cierpiące na cukrzycę typu I i typu II, insulinooporność, hashimoto, niedoczynność tarczycy, PCOS (zespół policystycznych jajników) oraz kandydozę. LOW CARB:

  • obniża poziom insuliny we krwi,
  • reguluje gospodarkę cukrową organizmu,
  • hamuje wyrzuty insuliny,
  • sprawia, że organizm zaczyna pobierać energię z zapasów tkanki tłuszczowej przyczyniając się do jej redukcji,
  • wpływa na obniżenie cholesterolu.

Stosowanie diety LOW CARB będzie idealne również dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Dodatkowo posiłki skomponowane w ramach diety pozwolą uzyskać lepsze samopoczucie i dodadzą energii, siły i witalności, za sprawą wyeliminowania cukrów i dostarczenia do organizmu zdrowych tłuszczów poprawią funkcjonowanie mózgu, poprawią również wygląd skóry jak i kondycję włosów i paznokci.

Related Posts

Dodaj komentarz