Słodkie Walentynki!

Jak spowodować, aby smak Walentynek pozostał na długo w sercu ukochanej przez Nas osoby? Dajmy jej coś zrobionego własnoręcznie, zdrowego a do tego smacznego. Czy to możliwe? Monika Mrozowska udowadnia, że tak! Nic tak nie rozgrzeje atmosfery, jak wspólne jedzenie pysznych i do tego zdrowych słodyczy!

Słodycze bez wyrzutów sumienia!

W czasach przesycenia słodkościami, uczulenia na gluten, ciągłego ograniczania kalorii poszukujemy pomysłów na ciasta, które będą lekkie, czasem warzywne a tego zawsze – smaczne. Monika w swojej najnowszej książce „Słodko, zdrowo i świątecznie” prezentuje słodycze, które możemy jeść bez poczucia winy! Na dodatek – dzięki nim zabłyśniemy przed bliskimi i rodziną. I – co nie bez znaczenia – nie spędzimy długich godzin w kuchni na przygotowaniach, ani wcześniej – na poszukiwaniach trudnych do zdobycia składników.

Mammazine_Slodko_ZDROWO_SWITECZNIE-MonikaMrozowska_1

Walentynki to świetna okazja, żeby wypróbować przepisy i przygotować słodką, zdrową i smaczną niespodziankę dla ukochanej osoby. Może też być to świetny pretekst do wspólnego czasu w kuchni.

Oto dwa przepisy polecane przez Monikę na ten walentynkowy dzień. Wypróbuj koniecznie, ciesz się wspólnymi smacznymi chwilami, a ten dzień będzie jeszcze piękniejszy!

KARMELIZOWANE FIGI

Figi to jeden z afrodyzjaków. Ale ten deser warto przygotować nie tylko na Walentynki i nie tylko po romantycznej kolacji.

Mammazine_Slodko_ZDROWO_SWITECZNIE-MonikaMrozowska_2

SKŁADNIKI

400 g jogurtu greckiego

100 ml soku pomarańczowego

50 g masła

6 świeżych fig

3 łyżeczki miodu

 

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy miód 
i dorzucamy przekrojone na pół figi. Dolewamy sok pomarańczowy. 
Dusimy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie 
smaki się połączą. Do miseczek nakładamy jogurt, a na wierzch 
jeszcze ciepłe figi z syropem miodowo-pomarańczowym. 6 porcji 209 kcal / porcja deser bezglutenowy, bezcukrowy, 
bez jajek  Figi to jeden z afrodyzjaków. Ale ten deser warto przygotować 
nie tylko w Walentynki i nie tylko po romantycznej kolacji.

 Slodko_ZDROWO_SWITECZNIE-22

 

Po pysznej przekąsce pora na wspólne domowe spa!

PEELINGI

To idealny pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent właśnie na Walentynki. Wykonanie ich jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym zadaniem nawet totalne beztalencie kulinarne, a samodzielne przygotowanie niesie ze sobą masę korzyści.

  1. Olej kokosowy nadaje się 
nie tylko do jedzenia. Nałożony 
na skórę pomaga wzmocnić barierę 
lipidową i doskonale nawilża.
  2. Czekolada również doskonale 
nawilża, natłuszcza, poprawia 
jędrność i elastyczność skóry.
  3. Zmielone  orzechy 
oraz cukier podczas masażu 
w naturalny sposób delikatnie 
złuszczają obumarły naskórek. A ponieważ ten „kosmetyk” nadaje się 
do jedzenia, na pewno samodzielnie 
wymyślicie, jak jeszcze kreatywnie 
zastosować go w sypialni…

Slodko_ZDROWO_SWITECZNIE-24

 

PEELING KAWOWY

Nie do jedzenia!    (słoik ok. 150 g)  
 

SKŁADNIKI

50 g fusów z kawy

50 g cukru trzcinowego

50 g oleju kokosowego

ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Ten peeling nie nadaje się 
do jedzenia i najlepiej nakładać go bezpośrednio pod prysznicem lub w wannie. Dzięki wanilii i kawie obłędnie pachnie. Ma działanie pobudzające, delikatnie złuszczające i ujędrniające. To w 100% naturalny środek do walki z… cellulitem.
 

PEELING CZEKOLADOWY

nadający się do jedzenia!    

porcja ok. 200 g, 1234 kcal, deser bezglutenowy, bezmleczny, bez jajek 
 

SKŁADNIKI

50 g cukru trzcinowego

50 g gorzkiej czekolady

50 g orzechów laskowych

50 g oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli 
wodnej, a następnie mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi 
i cukrem trzcinowym. Przelewamy do czystego słoiczka.

 

Źródło: Mat.pras.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ