Chlebek szpinakowy idealny na weekend

 

Jakiś czas temu prawdziwą furorę robiło ciasto szpinakowe, o intensywnej zieleni, połączone z kremem z bitej śmietany i świeżymi owocami.

Nie wiemy, czy wiecie, ale to ciasto to klasyk tureckich deserów. Tym razem nie będzie ciasta w okrągłej formie. Będzie miało kształt chlebka lub – jak kto woli – keksu. Jego intensywna zieleń pochodzi od szpinaku i chlorelli. Słodycz nadają rodzynki, a chrupkość orzechy. Kuchnia roślinna potrafi z wszystkiego zrobić słodkości. No może poza obierkami z ziemniaków, ale kto wie…


 

SKŁADNIKI

ILOŚĆ: 12 kawałków, 20 minut przygotowania + 1 godzina pieczenia

 

1 opakowanie mrożonego szpinaku

3 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok i skórka z 1 dużej cytryny

1 łyżeczka chlorelli (opcjonalnie)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego

½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

3 łyżki bezsmakowego oleju

1 szklanka rodzynek

1 szklanka dowolnych orzechów

 

WYKONANIE

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, rodzynki i orzechy.
  2. Szpinak rozmrozić, odsączyć nadmiar wody, odmierzyć 1 szklankę (resztę wykorzystać np. do koktajli).
  3. Za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować dokładnie szpinak, sok i skórkę z cytryny, chlorellę, ekstrakt, cukier, mleko i olej.
  4. Wlać składniki ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać.
  5. Formę wyłożyć papierem. Wylać na nią masę i wyrównać wierzch.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę (do suchego patyczka) w formie do keksu o wymiarach 10 x 30 cm.
  7. Wystudzić na kratce i zdjąć papier.

 

Przepis autorstwa Pawła Ochmana autora bloga Weganon z książki „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ