Guacamole to tradycyjny, meksykański dip. Przyrządza się go bardzo szybko i łatwo, a efekt jest rewelacyjny. Jeśli szukacie pomysłu na idealną, imprezową przekąskę to trafiliście właściwie! Guacamole na pewno spełni wasze oczekiwania, a imprezowanie przy tym dipie z chipsami z tortilli będzie jeszcze lepsze! Zabawa przy świetnej muzyce i pysznym jedzeniu nie może się przecież nie udać! 

DSC_6444 - Kopia

Składniki:

1 bardzo dojrzałe awokado

Pół pęczka świeżej kolendry

1 mała szalotka

1 ząbek czosnku

Sok z połowy cytryny

Sól, pieprz,

Szczypta chilli

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem. Kolendrę drobno siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z rozgniecionym awokado. Doprawiamy do smaku.

CHIPSY Z TORTILLI

Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżki oleju

160 ml gorącej wody

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 5 minut. Odkładamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na osiem części i z każdej wałkujemy cienki placek. Smażymy na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej odwrócić placek gdy na jego powierzchni pojawią się „bąble”. Tak usmażone tortille kroimy na trójkąty, wrzucamy je do miski i oblewamy 1 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Sprawdzamy by się nie spaliły! Mają być bardzo chrupiące. Podajemy w towarzystwie guacamole lub jako samodzielną przekąskę!

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.